آیا تا به حال روبروی آینه بایستید و انگشتانتان را لای موهایتان بگذرانید تا متوجه شوید که تارهای بیشتری از حد معمول بین نوک انگشتانتان می لغزند؟ علت ریزش مو در زنان یک معمای پیچیده است که عوامل بی شماری در از بین رفتن آن قفل های گرانبها نقش دارند. این یک تجربه ناامید کننده است، اینطور نیست؟ تماشای نازک شدن یال لوکس خود در مقابل چشمانتان می تواند احساس ناامیدی و اضطراب در مورد ظاهر خود را به شما منتقل کند. اما نترسید، زیرا درک علت ریزش شدید مو در زنان اولین قدم برای بازیابی اعتماد به نفس و بازیابی شکوه و عظمت خود است.
بیایید به پیچیدگی های این معما بپردازیم. یکی از عوامل شایع ریزش مو در زنان کمبود ویتامین است درنتیجه سوال بسیاری از شما این است که علت ریزش مو در زنان کمبود چه ویتامینی است؟
بدن ما برای حفظ رشد سالم مو به تعادل ظریفی از ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین D و آهن نیاز دارد و کمبود مواد مغذی کلیدی میتواند این تعادل را مختل کند و منجر به افزایش ریزش و نازک شدن موها شود. اما این فقط نوک کوه یخ است. عدم تعادل هورمونی، استرس، ژنتیک و عوامل محیطی همگی نقش مهمی در تعامل پیچیده ریزش مو دارند.
از ژنتیک تا هورمونها؛ بررسی علل مختلف ریزش مو در زنان
انواع علت ریزش مو در زنان میتواند موارد متعددی باشد که در چهار دستهبندی اصلی عوامل ژنتیکی، مشکلات سلامتی، استرس و تغییرات هورمونی قرار میگیرد. در جدول زیر ما مهمترین علتهای ریزش مو در زنان را در جدولی به همراه ریشه اصلی آن قرار دادهایم تا ابتدا دید کلی نسبت به این موارد پیدا کنید.
دستهبندی | علت ریزش مو در زنان |
تغییرات هورمونی | شروع دوره یائسگیافزایش سطح هورمون آندروژنکاهش ترشح هورمون استروژن و پروژسترونشروع دوره بارداریزایمانشیردهی |
مشکلات سلامتی | کمخونی ناشی از فقر آهنابتلا یا شدت گرفتن اختلال تیروئیدسندروم تخمدان پلی کیستیک |
استرس | استرس و تنش روانی |
غوامل ژنتیکی |
ریزش مو در زنان؛ آیا موهایتان علائم هشداردهنده را نشان میدهند؟
اگر دست در موهایتان را بکشید و چند تار مو در مشتتان بیاید آیا دچار ریزش مو شدهاید و باید به دنبال علت ریزش مو باشید؟ خیر! به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این قسمت میخواهیم در مورد علائم ریزش مو صحبت کنیم.
ریزش مو باتوجه به نوع علت آن ممکن است به اشکال مختلفی ظاهر شود. علائم و نشانههای اصلی ریزش مو عبارتند از:
- نازک شدن کلی: نازک شدن تدریجی موها در بالای سر شایعترین نوع ریزش مو است. این نوع از ریزش مو هم مردان و هم زنان را مبتلا میکند. درحالیکه این مدل از ریزش مو در مردان خود را به شکل عقب رفتن خط رویش مو نشان میدهد در زنان اصولا به شکل بیشتر مشخص شدن فرق سر نشان داده میشود.
- لکههای طاسی: لکههای طاسی ممکن است نواحی دایرهای یا تکهتکهای روی پوست سر شما باشند که یا موهایشان نازک شده یا کلا بدون مو شده است. پوست شما ممکن است بلافاصله قبل از ریزش مو احساس خارش یا درد هم داشته باشد.
- مشت پر از مو: یکی دیگر از علائم ریزش مو که از نوع شدید آن محسوب میشود، عمدتا پس از ضربه روحی یا جسمی شدید ایجاد میشود. در این حالت ممکن است در حین شستن یا برس زدن به سرعت بریزد.
- ریزش کامل: درمانهای پزشکی مانند شیمیدرمانی میتواند باعث ریزش ناگهانی و چشمگیر مو شود.
حالا که با علائم ریزش مو آشنا شدید وقت آن است که به سراغ انواع علت ریزش مو در زنان که در بالا به آنها اشاره کردیم برویم ولی پیش از آن همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، ریزش مو یکی از مشکلات شایع در آقایان هم هست. به همین دلیل احتمالا خواندن علت ریزش مو بهصورت کلی که ما در مطلبی با همین عنوان آماده کردهایم میتواند برای شما مفید باشد.
انواع علت ریزش مو در زنان؛ ریشه این معضل را از کجا باید جستجو کرد؟
حالا وقت آن است که به سراغ انواع علتهای ریزش مو در زنان برویم.
1. چهارراه هورمونی ریزش مو؛ بارداری، زایمان، شیردهی و یائسگی
هورمونها نقش بسیار مهمی در زندگی زنان ایفا میکنند. از قضا همین هورمونها هم میتوانند مهمترین علت ریزش مو در زنان محسوب شوند. اما وقتی صحبت از تغییر هورمونها و نقش آن در ریزش مو میشود باید در زندگی زنان به چهار دوره تاثیرگذار و مهم اشاره کرد. بارداری، زایمان، دوره شیردهی و یائسگی. بیایید در ادامه بررسی کنیم که هر دوره چگونه روی ریزش مو تاثیر میگذارد.
ریزش مو در بارداری
بارداری دورانی پر از تغییرات و تحولات برای زنان است. در کنار تمام زیباییها و شادیهای این دوران، ریزش مو میتواند یکی از دغدغههای شایع بانوان در این دوره باشد. کاهش هورمونهای زنانه و افزایش هورمون تستوسترون در دوران بارداری، عاملی طبیعی برای تغییرات هورمونی و ریزش مو در این دوران است.
اما نگران نباشید! این ریزش مو معمولاً موقتی بوده و پس از زایمان و تنظیم دوباره هورمونها به طور طبیعی متوقف میشود. با این حال، عوامل دیگری مانند استرس، کمخوابی، کمبود آهن و ویتامینهای B۱۲ و D نیز میتوانند در ادامه ریزش مو بعد از زایمان نقش داشته باشند. با اینکه اصل ماجرایی که درمورد ریزش مو در بارداری اتفاق میافتد در همین دو جمله بالا خلاصه میشود با اینحال اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید میتوانید مطلب ما در این مورد یعنی، ریزش مو در دوران بارداری را خوانده و پاسخ همه سوالاتتان را بگیرید.
ریزش مو در دوران زایمان
ریزش مو پس از زایمان اتفاق شایعی نیست ولی عمدتا به این دلیل رخ میدهد که سطح هورمون استروژن در بدن کاهش یافته و تعداد زیادی از فولیکولهای وارد فاز استراحت میشوند. به همین دلیل ممکن است شاهد ریزش مو باشید که عمدتا بعد از گذشت چندین ماه این موضوع بهبود مییابد. این یک توضیح بسیار ساده در این مورد بود ولی اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید میتوانید مطلب ما در مورد ریزش مو بعد از زایمان را بخوانید.
ریزش مو در دوران شیردهی
یکی دیگر از دورانهایی که زنان ممکن است در آن ریزش مو را تجربه کنند، دوران شیردهی است. این موضوع به دلیل سطح بالای پرولاکتین بوده که عمدتا به مرور درمان میشود. ریزش مو در دوران شیردهی خود مبحث مفصلی است که میتوانید مطلب ما در این مورد یعنی ریزش مو در دوران شیردهی را در این مورد بخوانید.
ریزش مو در یائسگی
علاوهبر بارداری و زایمان دوره یائسگی هم یکی از شرایطی است که میتواند به ریزش مو منجر شود. یائسگی به دلیل کاهش سطح استروژن و پروژسترون میتواند فولیکولها را کوچک کرده که همین امر منجر به ریزش مو و کندتر شدن رشد مو شود.
2. تغذیه نامناسب؛ گرسنگی موها!
ریزش مو در زنان میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، استرس و کمبود مواد مغذی رخ دهد. در این میان، تغذیه نقشی اساسی در سلامت موها و جلوگیری از ریزش آنها ایفا میکند. فقر آهن، کمبود ویتامینها و پروتئین میتواند رابطه مستقیمی با ریزش مو داشته باشد.
- کمبود ویتامینهای گروه B: به خصوص بیوتین و نیاسین برای سلامت موها ضروری هستند و کمبود آنها میتواند منجر به ریزش مو، خشکی و شکنندگی موها شود.
- کمبود ویتامین D: این ویتامین نقش مهمی در تقویت فولیکولهای مو دارد و کمبود آن میتواند به ریزش مو و نازک شدن موها منجر شود.
- کمبود آهن: کمبود آهن میتواند باعث کمخونی شود که به نوبه خود اکسیژنرسانی به فولیکولهای مو را مختل کرده و منجر به ریزش مو میشود.
- کاهش دریافت کالری: افرادی که رژیمهای غذایی سخت میگیرند و کالری کمی دریافت میکنند، ممکن است دچار کمبود مواد مغذی شده و ریزش مو را تجربه کنند.
3. تیروئید و طاسی منطقهای؛ هورمونها در تار و پود مو
اختلال در عملکرد تیروئید میتواند یکی از دلایل ریزش مو در زنان باشد. هورمونهای تیروئید وظایف مهمی مانند کنترل متابولیسم بدن و تعادل هورمونی را بر عهده دارند. کاهش سطح هورمونهای تیروئید یا افزایش بیش از حد آنها (کمکاری یا پرکاری تیروئید) میتواند منجر به اختلال در چرخه رشد مو و ریزش مو شود. در برخی موارد، ریزش مو ناشی از بیماری تیروئید به صورت طاسی منطقهای ظاهر میشود. در این عارضه، ریزش مو به صورت لکههای دایرهای یا بیضی شکل در پوست سر اتفاق میافتد.
به غیر از تیروئید بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و درماتیت سبورئیک، عفونتهای پوست سر و همچنین عفونتهای مقاربتی یا حتی ابتلا به تب شدید نیز میتواند منجر به ریزش مو شود. از دیگر علتهای ریزش مو که مرتبط با وضعیت سلامتی است میتوان به مواردی مانند آلوپسی که در آن سیستم ایمنی بدن شما به فولیکولهای مو حمله میکند و لکههای طاس گرد بر جای میگذاردف دیابت، یا حتی بیماریهایی مانند سندرم پلیکیستیک که در آن هورمونهای مردانه بیشتر تولید میشوند نیز اشاره کرد.
4. وراثت و ژنتیک؛ ریشههای ریزش مو در تار و پود خانواده
ریزش مو میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما گاهی ژنتیک نقشی اساسی در این مشکل ایفا میکند. ریزش موی ارثی در زنان، نوعی ریزش موی شدید است که به دلیل انتقال ژنهای خاص از والدین به فرزندان رخ میدهد. تشخیص ریزش موی ارثی در زنان آسان است. الگوی ریزش مو در زنان به طور کلی با الگوی ریزش مو در مردان متفاوت است. زنان در ریزش موی ارثی به جای عقب رفتن خط مو مانند مردان، ریزش موی گسترده و شدید در قسمت بالای سر را تجربه میکنند. این نوع از ریزش مو به دلیل شباهت به شکل درخت کریسمس، توسط متخصصان با این نام نیز شناخته میشود.
نکته مهم این است که ریزش موی ارثی در زنان قابل درمان است، اما درمان قطعی برای آن وجود ندارد.
5. استرس و تار و پود مو؛ وقتی اضطراب، موها را ضعیف میکند
ریزش مو یکی از مشکلات رایج در میان زنان است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. استرس یکی از این عوامل مهم است که میتواند به طور قابل توجهی بر سلامت موها و رشد آنها تاثیر بگذارد. زمانی که دچار استرس میشویم، بدن هورمونهایی مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح میکند. این هورمونها میتوانند عوارض مختلفی بر بدن داشته باشند، از جمله تنگ شدن عروق خونی.
تنگ شدن عروق خونی در پوست سر، جریان خون به ریشه موها را کاهش میدهد. کمبود خون به ضعف ریشه موها و کاهش تولید سلولهای جدید منجر میشود و در نهایت ریزش مو را به دنبال خواهد داشت.
علاوهبراین، استرس میتواند باعث:
- اختلال در چرخه طبیعی رشد مو شود.
- افزایش تولید چربی در پوست سر شود که ریزش مو را تشدید میکند.
- ضعیف شدن و شکننده شدن موها شود.
6. داروها و ریزش مو؛ گاهیاوقات، درمان، خود درد است!
مصرف داروها، فواید بیشماری برای سلامتی ما دارد. با این حال، مصرف برخی از داروها میتواند عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد که ریزش مو یکی از این عوارض است.
زنانی که داروهای زیر را مصرف میکنند، بیشتر در معرض ریزش مو قرار دارند:
- داروهای مربوط به بیماریهای قلبی و عروقی: مانند داروهای کاهنده فشار خون و چربی خون
- داروهای دیابت: مانند انسولین و متفورمین
- داروهای ضد روماتیسم: مانند کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد افسردگی: مانند فلوکستین و سرtraline
- داروهای شیمیدرمانی: که برای درمان سرطان استفاده میشوند.
مکانیسم ریزش مو ناشی از مصرف داروها به نوع دارو و نحوه عملکرد آن در بدن بستگی دارد. برخی از داروها میتوانند چرخه طبیعی رشد مو را مختل کرده و منجر به ریزش مو شوند. داروهای دیگر نیز میتوانند باعث التهاب پوست سر شده و ریزش مو را به دنبال داشته باشند.
7. نبرد زمان؛ آیا سن به ریزش مو ربط دارد؟
رشد مو به طور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابد، بنابراین ممکن است متوجه نازک شدن مو شوید. درواقع برخی از فولیکولها با بالا رفتن سن، رشد مو را متوقف میکنند. اگر فکر میکنید ریزش موی مرتبط با افزایش سن دارید، با پزشک خود در مورد درمان زودهنگام آن صحبت کنید.
8. علل متفرقه! وقتی زیبایی به جنگ زیبایی میرود!
کراتینه یکی از راههایی است که امروزه به ما موهایی صاف و زیبا هدیه میدهد ولی شاید برایتان جالب باشد بدانید اتفاقا همین کراتینه به دلایل متعددی میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند ریزش مو در زنان شود اگر نیاز به اطلاعات بیشتر داردی می توانید مقاله پیشگیری و 7 روش درمان ریزش مو بعد از کراتین را بخوانید. این موضوع دلایل زیادی ازجمله دارد. البته بحث در مورد کراتینه در تاثیر آن روی ریزش مو مبحثی گسترده است و به همین دلیل ما در مطلبی با عنوان بهطور کامل به این موضوع پرداختهایم. اگر کراتین کردهاید و ریزش مو دارید یا حتی میخواهید کراتین کنید با خواندن این مطلب اطلاعات مفیدی بدست خواهید آورد.
سوالات متداول
کمبود چه ویتامینی باعث ریزش مو میشود؟
یک بررسی در سال 2018 نشان میدهد که کمبود ویتامین D ممکن است با ریزش مو مرتبط باشد. همچنین متخصصان پیشنهاد میکنند که برای کمک به جلوگیری از ریزش مو، افرادی که کمبود آهن دارند از مکمل آهن استفاده کنند.
دلایل از دست دادن مو بهصورت ناگهانی در چیست؟
برخی شرایط از جمله آلوپسی میتوانند باعث ریزش ناگهانی مو شوند. افراد برای شناسایی علت ریزش موی ناگهانی باید با پزشک صحبت کنند.
چگونه فردی میتواند از ریزش مو جلوگیری کند؟
تغییرات سبک زندگی به جلوگیری از ریزش مو کمک میکند این تغییرات میتواند شامل کاهش استرس، مانند مدیتیشن یا ماساژ و یک رژیم غذایی متعادل باشد.