logo
pic for hero

پارابن آژیر خطرِ سلامتی!

راهنمای مطالعه
پارابن چیست؟

اگر شما هم از آن دسته افردای هستید، که هنگام خرید محصولات آرایشی و بهداشتی خود به ترکیبات تشکیل دهنده‌ی آن‌ها دقت می‌کنید؛ احتمالا با واژه پارابن آشنا هستید. اما اگر خرید محصولات خود را فقط به واسطه معرفی دیگران و یا شناخته بودن نام برند آن‌‌ها، تهیه می‌کنید؛ یا توجه کافی به ترکیبات تشکیل دهنده آن‌ها ندارید، احتمالا با پارابن هنوز آشنا نشده‌اید.

شاید تا حالا کسی در مورد این که پارابن چیست و آیا اصلا برای ما مضر است، صحبت نکرده باشد. ما در این مقاله از وبلاگ ونتی پیو به بررسی همه جانبه‌ی این ماده‌ی پر خطرِ موجود در اغلب محصولات بهداشتی پرداخته‌ایم. تا علامت هشداری باشد؛ برای کسانی که از محصولات حاوی این ماده به مراتب و به صورت روزانه استفاده می‌کنند.

 

پارابن چیست؟

پارابن ها مواد شیمیایی هستند که به طور گسترده به عنوان نگهدارنده در محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مواد با خواص ضد قارچی که دارند؛ در محصولات آرایشی با هدف جلوگیری و کاهش رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها استفاده می‌شوند. در نتیجه مدت ماندگاری محصول افزایش پیدا می‌کند.

اگرچه بسیاری از شرکت‌های تولید کننده محصولات بهداشتی معتقدند که مقدار پارابن موجود در محصولات‌شان کم است. اما بهتر است به این فکر کنید که این مواد حتی به مقدار بسیار ناچیز نیز در طولانی مدت، آسیب‌ های جدی به بدن انسان وارد می‌کند. این مواد از طریق پوست جذب می‌شوند و پس از متابولیزه شدن از طریق ادرار دفع می‌گردند. اما استفاده مداوم و روزانه از محصولات حاوی این مواد، بسیار خطرناک و آسیب‌زا است.

 

عوارض پارابن

این مواد عملکردی مشابه هورمون استروژن دارند؛ به همین دلیل اثرات منفی بر سیستم‌های هورمونی می‌گذارند، که در نهایت می‌توانند قوه باروری و تولید مثلی را تحت تاثیر قرار دهند. مطالعات متعددی نشان داده است که پروپیل و بوتیل پارابن (مشتقات پارابن) به تدریج سبب مختل شدن غدد درون ریز می‌گردند. همچنین آزمایش‌ها بیانگر این است که مشتقات این ماده، سیگنال‌های هورمونی را مختل می‌کنند.

با توجه به عملکرد این مواد در بدن مشخص شده است که، این ماده بر نتایج تولد تاثیر می‌گذارد و شاید بتواند خطر ابتلا به سرطان را نیز افزایش دهد. علاوه بر مضرات و عوارضی که این مواد به صورت عمومی بر سلامت همه افراد دارد؛ برخی افراد نسبت به این ماده واکنش آلرژیک مانند سرخی و خارش پوست، پوسته پوسته شدن و کهیر نشان می‌دهند.

 

ابتلا به سرطان، از عوارض پارابن
از عوارض آن میتواند حتی احتمال بروز سرطان باشد.

 

پارابن ها تا چقدر خطرناک هستند؟

این که پارابن ها تا چقدر خطرناک و یا حتی سرطان‌زا هستند هنوز هم مشخص نیست. اما چیزی که واضح است، این است که آن‌ها مواد مضری هستند که احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها را افزایش می‌دهند. سلامت چیزی نیست که بشود روی آن ریسک کرد. وقتی که ماده‌ای مضر بودن آن ثابت شده است و حتی احتمال پرخطر بودن آن نیز می‌رود، باید از مصرف آن تا حد امکان خودداری کرد.

سازمان غذا و دارو (FDA) تا به الان استفاده از این مواد را در محصولات مراقبتی و آرایشی ممنوع اعلام نکرده؛ همچنین استفاده از دز‌های پایین آن را بدون مشکل دانسته است. اما سوالی که پیش می‌آید این است که:
در مدت های طولانی و استفاده مستمر از محصولات حاوی این مواد، همین مقادیر کم و دز‌های پایین از این ماده چه تاثیری بر سلامت مصرف کنندگان خواهد گذاشت؟ آیا به صرف کم بودن مقادیر آن در محصولات، خطر آن نیز کم می‌شود؟
در نتیجه می‌توان گفت که عدم استفاده از این مواد بحث برانگیز یکی از نکات کلیدی برای مراقبت از مو و پوست است.

 

انواع پارابن در محصولات پوست و مو

اولین قدم برای خودداری کردن از خرید محصولات حاوی این مواد، شناخت انواع آن است. این شناخت به شما کمک می کند که در هنگام خرید محصولات آرایشی و بهداشتی متوجه شوید که در فرمولاسیون محصول مورد نظرتان از مشتقات این ماده، استفاده شده است یا خیر.

مشتقات این ماده عبارت است از:

1. متیل پارابن (متانول)
2. اتیل پارابن (اتانول)
3. پنتیل پارابن (پنتانول)
4. بوتیل پارابن (بوتانول)
5. هپتیل پارابن (هپتانول)
6. بنزیل پارابن (بنزیل الکل)
7. پنتیل پارابن (پنتیل الکل)
8. پروپیل پارابن (پروپانول)
9. ایزوبوتیل پارابن (ایزوبوتانول)
10. ایزوپروپیل پارابن (ایزوپروپانول)

 

اتیل پارابن، یکی از ترکیبات موجود در محصولات دارای پارابن

 

از دیگر مواد پارابنی که در مواد تشکیل دهنده‌ی محصولات آرایشی و بهداشتی حضور دارند ترکیبات اتیل هگزا گلیسیرین و فنوکسی اتانول هستند. آن هایی که مانند متیل و اتیل، زنجیره کوتاهی دارند نسبت به آن هایی که زنجیره بلند دارند، مانند پروپیل، خطر کمتری دارند. در واقع هر چه زنجیره آن‌ها بلندتر باشد، اثرات مخرب بیشتری دارند.
عامل دیگر موثر بر میزان مخرب و مضر بودن این مواد، خاصیت انحلال پذیری آن‌ها در چربی‌ها است. مطالعات نشان داده است که دسته ای ازین مواد مانند بنزیل پارابن که به سهولت به هورمون استروژن وصل می‌شوند، مضرتر هستند.

راه فرار از پارابن

قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد دارای انواع این مواد خطرناک و نگران کننده است. برای در امان بودن از اثرات مخرب محصولات حاوی این مواد مضر، استفاده از محصولاتی است که فاقد پارابن باشند. در ابتدا خرید و استفاده از این محصولات شاید کمی گران به نظر برسد. اما در طولانی مدت و با تاثیرات فوق‌العاده‌ای که از آن دریافت‌می‌کنید، سلامت پوست و موی خود را تضمین خواهید کرد.

برندهای محدودی از محصولات خارجی و ایرانی وجود دارد که از این ماده استفاده نمی‌کنند. اما از آنجایی که ونتی پیو حفظ سلامت مصرف کننده‌ها را رسالت خود می‌داند؛ اقدام به ارائه محصولات فاقد این ماده کرده است. برای مشاهده قیمت شامپو بدون سولفات و پارابن و خرید آن، به فروشگاه ونتی پیو مراجعه کنید. شما می‌توانید با خرید این محصولات با آسودگی و خاطری امن به هر چه زیبا شدن پوست و موی خود کمک کنید.

شناسایی لوازم بهداشتی و آرایشی دارای پارابن

پارابن‌ها و مشتقات آن در گستره‌ی وسیعی از محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. میزان بیشتری از از این ماده در شامپوها و به طور کلی محصولاتی که محتوای آب بالایی دارند، وجود دارد.
شامپوها، نرم کننده‌‌ها، مرطوب کننده‌ها، محصولات مراقبت از مو و… از لوازم آرایشی و بهداشتی هستند که اغلب دارای این ماده می‌باشند.

 

شناسایی شامپو بدون پارابن و پارابن دار

 

دارای پارابن یا فاقد آن؟

محصولات حاوی این مواد در لیست ترکیبات و فرمولاسیون خود دارای یک و یا چند نوع از انواع پارابن ها هستند. متیل پارابن، پروپیل پارابن و بوتیل پارابن رایج‌ترین نوع این مواد هستند که در محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
اغلب موارد روی محصولات فاقد این ماده عبارت Paraben free و یا 0% Paraben ذکر می‌شود. اما اگر این عبارت‌ها را هم نداشته باشد دلیل بر این نیست که آن محصول دارای آن است. شما فقط با خواندن لیست مواد تشکیل دهنده آن می‌توانید متوجه شوید که در محصول مورد نظرتان این مواد استفاده شده است یا خیر.

ازین که وقت گران بهای خود را برای مطالعه این مقاله صرف کردید ممنونیم. امیدواریم که این مقاله از وبلاگ ونتی پیو توانسته باشد به دانش شما در مورد سلامت بدن تان بیفزاید.

راهنمای مطالعه

4 پاسخ

  1. خب درحال حاضر خیلی از محصولای آرایشی و بهداشتی بازار توشون پارابن هست. چیکار کنیم وقتی همشون دارن؟؟؟

    1. بله تقریبا همینطوریه که شما فرمودید اما الان تعداد محصولات فری پارابن نسبت به قبل توی بازار بیشتر شده. شما میتونید برچسب رو محصول بخونید و توجه کنید به پارابن. در ضمن محصولات ونتی از جمله شامپوی اون، بدون پارابن هست و از لینک انتهای مقاله میتونید به صفحه محصول مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *